Kakao och Kakao Ceremonier

Kakao

Kakao är frukten från trädet Theobroma cacao, vilket betyder ”gudarnas mat”. Centralamerikas ursprungsbefolkningar betraktade kakaon som en helig dryck och använde den i ceremonier som en källa till läkande, gemenskap och inspiration. Under 2000-talet har kakaoceremonierna börjat växa i popularitet igen som ett sätt att umgås med andra och få kontakt med det innersta jaget. Här har gjorts en undersökning på vad forskning och personliga upplevelser kan lära oss om kakaoceremoniernas helande och neurokognitiva fördelar.  

FORSKNING OM FÖRDELARNA MED KAKAO

Kakaopulver är rikt på flavonoider som sänker blodtrycket, ökar blodflödet till hjärna och hjärta och motverkar blodproppar. Centralamerikas ursprungsbefolkningar, som var först med att upptäcka kakaon, var väl medvetna om fördelarna och numera finns det gott om forskning som stödjer deras insikter. Superingrediensen kakao är en utmärkt källa till antioxidanter, järn, proteiner, magnesium, kalium och fibrer, vilket gör den till ett fantastiskt naturläkemedel. Hjärnan är en otroligt komplex ”apparat”, och kakao frigör signalsubstanserna dopamin och serotonin som har humörhöjande effekter. Det gör oss gladare, lindrar stress, förbättrar vår koncentrationsförmåga, ökar vår kreativitet, underlättar kroppens läkeprocesser och stärker immunförsvaret.

FAKTA

 • Rik på antioxidanter
  Kakao har fått mycket höga värden i ORAC-mätningar, en metod som används för att mäta nivåerna av antioxidanter i olika livsmedel. Den är även rik på flavonoler och antiinflammatoriska ämnen som skyddar hjärtat och ökar blodflödet i kroppen, inklusive hjärnan.
 • Rik på mineraler
  Kakao är rik på en mängd olika mineraler: magnesium (mer än något annat livsmedel), järn, kalium, zink, koppar, kalcium, selen, och många fler. Dessa värdefulla spårämnen bidrar till att lindra muskelspänningar, stimulera hjärnans funktioner, driva ut gifter, stärka hjärta, glukosomsättning och immunförsvar, stimulera sårläkningen samt höja nivåerna av kollagen och keratin i kroppen.

 • Positiv energi
  Jämfört med koffein ger ämnet teobromin, som finns i kakao, en mer långvarig och lågintensiv energi utan de toppar och dippar som många får av kaffe. Ämnet stimulerar hjärtat, utvidgar blodkärlen och sänker blodtrycket.

 • Positiv effekt på humör, fokus och kreativitet

  Fenetylamin är ett humörsreglerande ämne eftersom det frigör endorfiner, dopamin och noradrenalin. Den ökade koncentrationen och energin stimulerar kreativiteten. Men det är inte allt! Den så kallade glädjemolekylen anandamid (ananda betyder ”lycksalighet” på sanskrit) skapar samma glädjekänsla som motion. Kakao är dessutom en källa till tryptofan, som bidrar till produktionen av serotonin och melatonin.

Hur går en Kakao Ceremoni till?

Det finns en hel del mystik kring kakao, och erfarna användare anser att den intensifierar energifältet kring hjärtat. När kakao konsumeras i grupp förstärks energifältet exponentiellt och blir mer effektivt. Även om man utför ceremonin tillsammans med främlingar, kan man dela personliga upplevelser som ger klarhet och inspiration.
När en grupp dricker kakao tillsammans, skiftar deltagarnas energi till samma frekvens eller vibration. Det kan låta lite flummigt, men det finns de som menar att det är samma sak som att ta en öl med vänner. Ni gör samma resa genom att dricka en dryck som har en viss effekt på kroppen tillsammans – men utan ånger och baksmälla dagen efter.

Det är en helande upplevelse för kropp, sinne och ande

Sara van Asdonck, som har stor erfarenhet av alternativa upplevelser och ceremonier som främjar medveten närvaro och har en positiv effekt på kropp, sinne och själ säger att det är en helande upplevelse för kropp, sinne och ande. Hon upptäckte kakaoceremonier när hon deltog i en andningsworkshop bestående av andningstekniker med syfte att öka det fysiska, psykiska och andliga välbefinnandet. 


Workshoppen innehöll även en kakaoceremoni.

Sara fortsätter: ”Jag brukade leva för mycket i huvudet och strunta i varningssignaler från kroppen. Lyckligtvis har jag fått en mer medveten och öppensinnad inställning under de senaste åren tack vare andningsövningar, coachning, meditation och numera även kakaoceremonier. Det senare väckte mitt intresse eftersom det handlar om sinnesupplevelser, känslor och att låta tankarna vandra fritt. Det kräver att man släpper kontrollen.”

Det är mer av en undermedveten upplevelse som bryter ned barriärer och släpper fram undertryckta känslor

Precis som många tycker det är svårt att meditera, hade Sara svårt att släppa taget om tankarna i början. Hon kunde inte bli kvitt tankar som ”Är det så här det ska kännas? Eller så här? Hur känns det för de andra?” Men så tog kakaons kraft över kroppen på ett mirakulöst sätt, och de ängsliga tankarna försvann. Hon kände sig levande, kreativ och full av energi, som att alla bitarna plötsligt föll på plats. 

Kakao har en mild effekt. Det är mer av en undermedveten upplevelse som bryter ned barriärer och släpper fram undertryckta känslor. Vissa kände det direkt, andra efter att de druckit kakao i en vecka, och Sara medger att hennes upplevelse – även om den var härlig och kraftfull – inte var lika intensiv som andra deltagares. Några fick visioner av sedan länge avlidna släktingar, andra hittade ett nytt syfte i livet eller i karriären och sa upp sig från jobbet dagen efter.

Kakaoceremonier skapar precis den upplevelse man behöver

Oavsett vilken personlig upplevelse man får, sägs det att kakaoceremonier skapar precis den upplevelse man behöver och att effekten kan dröja kvar i kroppen i flera timmar efteråt. ”När jag hade gått och lagt mig den dagen kunde jag plötsligt se klart och hitta lämpliga lösningar på problem jag haft. Jag tror det är därför de rekommenderar att man för dagbok en vecka efter ceremonin och skriver ned sina tankar.”

Är kakaoceremonier något du rekommenderar? ”Om man är intresserad av andliga resor, andningsövningar och mindfulness, så ja. Men jag tror man måste delta i flera ceremonier för att få en djupare förståelse för effekterna. Särskilt om man är som jag och tycker det är svårt att släppa kontrollen över tankarna och omgivningen. Alla ceremonier är olika, och effekten beror på vilken inställning du har just den gången. Du får det du behöver just då.”